banner

Detailhandel

Dahua Bewakingssystemen geïnstalleerd in het gerenoveerde N.O.V.O Shopping Center in

2020-04-241008

Het gebruik van CCTV wordt door de wetgever vaak als een extreme maatregel beschouwd en mag alleen worden gebruikt als de veiligheid niet op een andere manier kan worden bereikt. New Amsterdam in Drenthe heeft een soortgelijk geval. De afgelopen jaren zijn er echter belangrijke veranderingen geweest in het onlangs gerenoveerde N.O.V.O.-winkelcentrum, dat vroeger een vatbaar voor incidenten en misdrijven was. In oktober 2016 zijn zij, in samenwerking met Stichting Sparkling New Amsterdam/Veenoord en de gemeente, begonnen met het installeren van geavanceerde bewakingscamera's om hun veiligheidsvraagstukken op te lossen. Het gemeentebestuur heeft ook 2 miljoen euro uitgetrokken om de renovatie een vliegende start te geven.
Uitdagingen


In eerste instantie was de gemeenteraad geen voorstander van het inzetten van bewakingscamera's in het dorp vanwege het privacybelang. Bas Kamst, voorzitter van de Handelsvereniging, is van mening dat het winkelcentrum zijn veiligheid moet vernieuwen om te voorkomen dat eerdere incidenten zich voordoen wanneer winkeliers worden bedreigd en klanten worden uitgescholden.

Tijdens vergaderingen hebben de buurtbewoners unaniem de wens geuit om bewakingscamera's in het dorp te laten installeren. De dorpsraad, de ondernemers en de bewoners hebben zelfs 10.000 euro opgehaald om bij te dragen aan de kosten van het project. De winkeliers wilden echter dat de camera's nog voor de vakantie werden geïnstalleerd, wat een uitdaging werd voor alle potentiële beveiligingsbedrijven. Uit voorstellen van verschillende bedrijven die een bod mochten uitbrengen, werd gekozen voor de 3B Beveiligingstechniek uit het nabijgelegen Valthermond: "We kregen de opdracht omdat we ons in vergelijking met andere aanbieders dieper in de materie hadden verdiept. Zo konden we precies uitleggen hoe je het systeem kunt laten functioneren in overeenstemming met de politiewet en de gemeentewet", aldus René Siebum van 3B Beveiligingstechniek.

Oplossing

Onder leiding van Siebum heeft het project een complete oplossing van Dahua Technology ingezet, inclusief geavanceerde PTZ's, vaste camera's en een 16-kanaals netwerkrecorder. Alle apparatuur werkt met kunstmatige intelligentie en Power over Ethernet. De inzet van het project is geëvalueerd door de gemeente en de branchevereniging, waarbij een aanzienlijke daling van het aantal incidenten in het gebied aan het licht is gekomen. Tijdens de realisatie van het project heeft 3B Beveiligingstechniek regelmatig kunnen vertrouwen op de knowhow van Dahua Technology en haar distributeur Dero Security Products. Samen hebben ze veel waardevolle aanbevelingen gedaan en zijn ze ook ter plaatse geweest om ondersteuning te bieden bij het programmeren en aanpassen van apparatuur.

De geïnstalleerde apparaten omvatten Dahua PTZ-camera's (PTZ1A225U-IRA-N), met een 2MP-resolutie en 25x optische zoom. Deze camera presteert vooral in het donker zeer goed, dankzij de Starlight-functie die een kleurenbeeld oplevert bij 0,005 lux. Hij is ook uitgerust met IR-zenders die een zicht tot 150 meter mogelijk maken, zelfs in totale duisternis. Daarnaast beschikken deze camera's ook over IVS-functies (Intelligent Video Surveillance), waardoor ze een alarm kunnen afgeven wanneer een denkbeeldige lijn wordt overschreden (struikeldraad), wanneer iemand een zone binnengaat (inbraak) en wanneer objecten worden achtergelaten (verlaten) of verwijderd (ontbrekend). Ze kunnen ook automatisch gezichten herkennen en meten hoe druk het op bepaalde plaatsen is (heat mapping). De metalen behuizing is weerbestendig (IP67) en bestand tegen vandalisme (IK10). Automatische ontwaseming vindt ook plaats bij vochtig weer.Bovendien werden, daar waar PTZ niet nodig was, oogbalcamera's (IPC-HDW3541TP-ZAS) gebruikt. Het biedt een resolutie van 5MP en heeft een 1/2,7" CMOS beeldsensor. Met slimme bewegingsdetectie kan hij valse alarmen verminderen, ongewone gebeurtenissen detecteren en digitale watermerken aanbrengen om de beelden te beveiligen. Het is uitgerust met IR-verlichting met een bereik van 40 meter, en is ook bestand tegen weersinvloeden.

Bovendien zijn de camera's via PoE met 16 kanalen aangesloten op de NVR5216-16P-I van Dahua Technology. Deze AI-geschikte NVR kan mensen en voertuigen onderscheiden, waardoor hij gezichten herkent (24 gezichtsbeelden per seconde) en alarmeert wanneer een doelwit is gedetecteerd. Het is ook in staat om tot 100.000 gezichtsbeelden op te slaan in het gegevensbestand. Alarmen kunnen worden gecommuniceerd via buzzer, voice prompt, e-mail, snapshot en melding aan het alarmsysteem. Het alarm kan ook automatisch PTZ-camera's activeren. De leeftijd van de personen kan worden bepaald, evenals hun geslacht en of ze al dan niet een bril, baard of masker dragen. Om privacyredenen zijn er geen functies of klantverzoeken gebruikt die in strijd zijn met de GDPR. Bestanden worden na 28 dagen automatisch gewist, met uitzondering van de bestanden die door de politie zijn geselecteerd voor nader onderzoek.

Resultaten

Door een diepgaande samenwerking met het lokale team en de distributeur van Dahua, 3B Beveiligingstechniek, de gemeentelijke overheid en verschillende andere personen die samenwerkten, heeft het Dahua Surveillance System zijn doel efficiënt gediend om de lokale winkeliers en het winkelend publiek in het onlangs gerenoveerde N.O.V.O winkelcentrum in New Amsterdam te beschermen. Het aantal incidenten in het gebied wordt hierdoor aanzienlijk verminderd, waardoor een veiligere winkelomgeving en een betere klantbeleving ontstaat.

Deze casestudy verscheen oorspronkelijk op https://beveiligingnieuws.nl/.